25 Şubat 2010 Perşembe

HAŞHAŞLI REVANİ




Tarifini teyzemden alıp yıllardır yaptığım ve beni hiçbir seferinde hayal kırıklığına uğratmayan ,hazırlığı kolay ,lezzetli  ve hafif bir revani .Ben yaklaşık 15 dk da fırına koymuş oluyorum ,bakalım sizinki ne kadar sürecek:))

MALZEMELER

4 yumurta
1 su bardağı şeker
1,5su bardağı  elenmiş un
1 su bardağı irmik
1 çay bardağı siyah haşhaş(baharatçılarda bulunuyor)
1 su bardağı zeytinyağı
1 paket kabartma tozu

ŞERBETİ  İÇİN

1bardak su
1 bardak şeker

YAPILIŞI

Oda sıcaklığındaki yumurtaları  şeker ile birlikte
5dk çırpın .iyice köpük köpük olunca zeytinyağını yavaş yavaş ilave edin (bu sırada mikserinizin hızını biraz düşürebilirsiniz)
Elenmiş un,irmik,haşhaş ve kabartma tozunu ekleyip hafifçe karıştırın ve
Yağladığınız yuvarlak borcama dökün.
175 derecede 25-30 dk pişirin(rengi iyice pembeleşsin.)
Fırından çıkarıp bir kenarda hafif ılımaya  bırakın
Bu arada  1 bardak suyu ocakta ılıtın ve 1 bardak şekeri ekleyip eriyene kadar karıştırın.Sadece şekerin erimesi yeterli kaynatmaya gerek yok.
Kekinizin üzerine  şerbeti dökün .İsterseniz üzerine krem şanti koyup (istemezseniz şart değil)
fıstık yada cevizle süsleyip servis yapın.AFİYET OLSUN

BÜRÜKSEL LAHANALI SALATA


MALZEMELER


10 adet bürüksel lahanası
4-5 adet orta boy pancar
3 yaprak mor lahana
5 yemek kaşığı sirke
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet limon
1 çay bardağı su
tuz


YAPILIŞI

1.Lahanaları dörde bölün.
2.Pancarları iyice yumuşayıncaya kadar düdüklü tencerede haşlayın ve ince elma dilimi halinde dilimleyin.
3.Lahanaları 1cm kalınlıgında dograyın.
4.Tüm malzemeyi harmanlayıp üzerine sirke,yağ.limon ,su ve tuzu ekleyin.
5.Hemen tüketebileceğiniz gibi buzdolabında da birkaç gün bekletebilirsiniz.

22 Şubat 2010 Pazartesi

HAVUÇLU PİLAV

Son derece lezzetli  ve besleyici bir pilav şeklidir.Yanında turşu  ve ayranla tek başına yenebileceği gibi farklı bir yemeğin yanında da sunulabilir.


MALZEMELER(4 KİŞİLİK)

250-300 gr kuşbaşı et
2,5 bardak pirinç
4 adet  havuç
1 adet  soğan
1 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı zeytinyağı
 sıcak su
 tuz,karabiber

YAPILIŞI

Önce pirincinizi üzerine sıcak su ekleyip bir kenarda haşlanmaya bırakın.Daha sonra kuşbaşı dogranmış (biraz küçük doğrayınki  kolay pişsin) etleri tencereye koyup kendi suyunu bırakıp -çekinceye kadar biraz pişirin.Suyunu çekince üzerine yağ ve küçük doğranmış sogan ilave edip soğanlar yumuşayıncaya  kadar kavurun.Üzerine  rendelenmiş  yada  halka doğranmış havuçları ekleyip  biraz daha kavurun ve salçasını, tuzunu koyun.Bir bardak su ile etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin .Önceden haşladığınız pirinçleri soğuk suda iyice yıkayın tencereye ekleyip üzerine sıcak suyunuzu ilave edin.(Ben pilavın suyunu pek ölçmem üzerini bir parmak geçecek kadar koyarım.)Kısık ateşte pişirin ve afiyetle yiyin.

19 Şubat 2010 Cuma

TURUNÇ REÇELİ



Kendine has tadı ve kokusuyla  değişik bir reçel.Yapımı biraz zahmetli gibi görünsede lezzeti çekilen zahmete değer.Turunçlar  Mersinden  geldi ve hemen yaptım.


MALZEMELER

1 kg turunç
3 su bardağı şeker
2 bardak su
limon tuzu

YAPILIŞI
1-Turunçların dış kabuğunu (turuncu kısmı) ince bir şekilde rendeleyin.Ama tamamen yok etmeyin.
2-Sonra büyüklüğüne göre 4'e yada 6'ya bölün ve içinin meyve kısımlarını çıkarın.
3-Kabuk kısımlarını ise kıvırarak rulo sarın.Büyük bir iğne yardımıyla hepsini ipe dizin.
4-Yaklaşık 3-4 gün ,günde birkaç kez suyunu değiştirerek acı tat gidinceye kadar resimdeki gibi suda bekletin.
5-(3-4 gün sonra) şeker ve suyu 5dk. kadar kaynatın ve turunçları ipe dizili halde ekleyin .turunçlar iyice şeffaflaşıncaya kadar pişirin ve kapatmadan önce limon tuzu ekleyin.