26 Ağustos 2010 Perşembe

ZERDE

Son günlerde televizyonda sıksık zerde reklamı izleyince çocukluğumun bayramlarını hatırladım.
Bayramdan bir önce bütün evlerde bir telaş içinde zerde ve sütlaç pişerdi.
Annem,anneannem ,büyük halam ve rahmetli babaannem her ramazan bayramı öncesi aynı güzel telaşı yaşarlardı.
Önce zerdeyi pişirir, ikram edecekleri kabın yarısına kadar doldurur ve bir gece buzdolabında bekletirlerdi.Zerde katılaşınca üstüne , şeker konmadan pişirilmiş sütlaç  koyar ,yeniden buzdolabında bekletirlerdi.Böylece zerdenin şekeri yiyeni rahatsız etmezdi.
Bu zerdeyi yemek çok keyifli olurdu, kaşığı kabın dibine kadar daldırdığımızda iki ayrı lezzetle karşılaşırdık.
Şimdi ne bunları pişiren büyükler kaldı , ne de ikramda bulunulacak misafirler.Hey gidi çocukluğumuz.....


Dün akşam reklamlarda izleyip canı çeken  ve 'anne sende pişirsene 'diyen birtanemim,canım oğlumun isteği üzerine yaptım.Şekeri ,pirinç ölçüsü ve kıvamıyla eşimden de tam not alınca hemen sizlerle paylaşmak istedim..Sonuç kesinlikle çok güzeldi şiddetle tavsiye ederim...

NOT: Ben 1.5 çay bardağı pirinç ile yaptım ve 5 kase oldu.

MALZEMELER

1 ölçü pirinç
4.5 ölçü şeker
15 ölçü su
yani (1 bardak pirinç+4.5 bardak seker+15 bardak su)

YAPILIŞI

Pirinçleri güzelce yıkayıp tencereye koyun üzerine suyunuzun bir kısmını (5-6 bardak kadar ) ilave edip orta ateşte 20 dk kadar pişirin.Daha sonra şekerini ve kalan suyu ekleyip iyice karıştırın.kısık ateşte ara ara karıştırarak iyice kıvam alıncaya kadar pişirin.Eğer şekerini en başta koyarsanız pirinçleriniz kıvrılır,sertleşir ve zor pişer.O yüzden pirinç biraz yumuşayıncaya kadar ön pişirme yapıyorum.Toplam pişme süresi 50-55 dk kadar sürdü.Tabii bu süre ocağınızın hararetine göre değişecektir.Afiyet olsun.

1 yorum:

  1. Anılarımızdaki tatlar ne güzel değil mi? Hem bu tatlara sahip olduğumuz için şanslıyız hem de bizden bu lezzetleri isteyenlerimiz olduğu için.

    Kayınvalidem de İstanbul usulü zerde pişirir safranlı ve zedeçallı. O da çok güzel olur ama sizinkinde malzeme bulma sorunu olmadığından kolaylıkla uygulanabilir bir tarif. Özellikle üstüne konan şekersiz sütlaçla daha da hoş olacak. Ellinize sağlık.

    YanıtlaSil