23 Ağustos 2010 Pazartesi

İÇLİ KÖFTE

İçli köfte bir Antep klasiğidir.Aslında  sadece Antep demek belkide doğru olmadı, çünkü güneydoğu'nun neredeyse tüm illerinde yapılıyor.
Tabii hepsi birbiriyle aynı değil , bazı farklar içeriyorlar
.Kimi yerde kızartma kiminde haşlama yapılıyor mesela.
Biz dışındaki köfteye de et koyuyoruz ama birçok yerde etsiz yapılıyor.
Nasıl yapılırsa yapılsın her durumda çok güzel bir yemek.
Antepte de herkesin yapışı birbirinin aynı değil .
Annem iç harcına bolca soğan doğrar 1 kg kıymaya-1 kg soğan şeklinde daha lezzetli oluyor der.
Dışındaki köfteyi  ise patates yada un yerine bayat ekmekle yapar ve gerçekten kıtır kıtır olur.
Artık tarife geçelim mi ne dersiniz?:))

MALZEMELER

iç malzeme:
500 gr kıyma
500gr soğan (750 gr da konulabilir)
2 su bardağı iri kıyılmış ceviz
tuz,karabiber,kırmızıbiber

köftesi için:
4 su bardağı köftelik bulgur (yani simit)
4-5 kalın dilim bayat ekmek(üzerini kapatacak kadar su ile önceden ıslatılmış)
200 gr yağsız çiğköftelik kıyma
1 adet soğan
tuz,kırmızıbiber

kızartmak için:
zeytinyağı

YAPILIŞI
Öncelikle iç malzemenin hazırlanıp iyice soğutulması gerekir.Bunu için kıymayı geniş bir kapta ocağa koyup sık sık karıştırarak kendi suyunu çekmesini sağlayın.Kıymanın rengi değişip kavrulmaya başlayınca  ince doğranmış soğanı ilave edin.İyice soluncaya kadar kavurmaya devam edin .Bu arada baharatlarını ekleyin.soğanınız iyice kavrulunca cevizi ekleyin 2-3 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alın ve serin bir yerde soğumaya bırakın.

Köfteyi hazırlamak için ise bulguru,yağsız kıymayı,ince doğranmış soğanı,tuzu ve bayat ekmeği (ıslattığınız suyu ile birlikte) karıştırıp yoğurmaya başlayın.yaklaşık 20-25 dk kadar elinizi sıksık suya batırarak köfteniz macun gibi oluncaya kadar yoğurun.eğer bir et çekme makinanız varsa ,yoğurma işlemi  yerine  bu makinada 2 kez çekerseniz kıvamı yakalarsınız.

Yoğurma işleminiz tamamlanınca  avuç içi büyüklüğünde parçalar koparın.Her bir  parçanın içini işaret parmagınızla oyarak açın ve hazırladığınız kıymalı harçtan yaklaşık bir yemek kaşığı koyun .Köftenin baş ve uç kısımlarını avucunuzun içinde bastırarak  kapatın (bu işlem sırasında elinizi sık sık su ile ıslatın ki köfteleriniz kırılmasın.)Verdiğim ölçülerden yaklaşık 25-30 adet köfte çıkacaktır.hepsine aynı işlemi uyguladıktan sonra  fazla bekletmeden bol ve kızgın yağda kızartın.

PÜF NOKTALARI:
 -iç malzemesi sıcak olursa köftelerinizi kapatmakta zorluk çekersiniz.
 -köfteniz iyi yoğrulmazsa dağılabilir
 -hazırlanmış içli köfteleri hemen kullanmayacaksanız yağlı kağıtlara teker teker  sarıp buzlukta  bekletebilirsiniz.
 -kızartmak istediğiniz zaman buzluktan çıkarıp hiç bekletmeden kızgın yağa atmalısınız.

4 yorum:

  1. Mükemmel bir lezzet, hele Antep tadında ise. Siz çok güzel anlatmışsınız ama asla yapmaya cesaret edemeyeceğim yemeklerden biri. Usta-çırak, anne-kız usulü öğrenmek gerek galiba.

    YanıtlaSil
  2. Aslında göründüğü kadar zor değil.Az miktarda yapıp deneyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. Hiiim yemede yaninda yat, harika olmus icli köfteler, Ramazan bayraminda yaptim, ben kizartip buzluga koyuyorum, sonrada firinliyorum, harika oluyor, yöermizin icli köftesi bir baska oluyor dimi Sevgicigim, ellerine saglik, ayni benim icli köftelere benziyor ::))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Annemin kızıyım fırınlayıp buzluğa koymakta iyi fikir deneyeceğim.

    YanıtlaSil