11 Mayıs 2010 Salı

GIDA HİLELERİ


Gıda teknolojisi hilenin hızına yetişemiyor. Beyaz et klorlanıp taze görüntüsü veriliyor, küflü kaşarlar eritiliyor, sütün yağı alınıp margarin katılıyor. İşte insanı şok eden hile teknikleri:

-Temel gıda maddeleri başta olmak üzere sofralara konan birçok gıdanın içine insan sağlığına da zarar verecek nitelikte maddeler katıldığı, yiyeceklerin kimyasal işleme tabi tutulduğu bildirildi.

-Gıda hijyeni ve güvenliği konusunda ev kadınlarına yönelik konferansta konuşan Sivas İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Seza Avunduk, “Gıdada teknoloji, hilenin hızına yetişemiyor. Hile teknolojiden hızlı gelişiyor” dedi.

HİLE TEKNİKLERİ

Dr. Avunduk, bazı gıda maddelerinde yapılan hileleri şöyle sıraladı:

- Ufalanmış peynir birleştirilip yeniden kalıp peynir yapılıyor.

- Dana kıymaya tavuk sakatatı katılıyor.

- Sütün yağı alınıp yerine margarin konuluyor.

- Küflü kaşarlar eritme peyniri yapılıyor.

- Tavuk dönerin içine tavuk derisi, bağırsak, paça ve sakatatlar baharatlanarak karıştırılıyor.

- Kırmızı bibere kiremit tozu ekleniyor.

- Kalitesiz bulgura boya katıp ayıp örtülüyor.

- Zeytinyağına rafine ayçicek, kanola, fındık ve tereyağı karıştırılıyor.

- Son kullanma tarihi geçmiş sucuklar yeni yapılan sucukların içine katılıp yeniden imal ediliyor.

- Salam ve sosislerin içine hayvansal etsel atıklar katılıyor.

- Soya baharatla karıştırılıp sucuk imalatında kullanılıyor.

- Baharatlar arasına kurutulmuş ot ve sap karıştırılıyor.

- Depolarda iyi muhafaza edilmediği için küflenen çaylar da soframıza geliyor.”

Türkiye'de sahte gıda piyasasında ürün yelpazesinin bir hayli geniş olduğunu dile getiren Avunduk, “Türkiye'de 27 bin gıda sanayii işletmesinin 10 bini denetlenemiyor. Çünkü bunlardan sadece 17 bini Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın gıda siciline kayıtlı” diye konuştu.

GIDA RAPORUNUN NOTU:

Siz siz olun, iyice araştırmadan, araştırmanın sonucunda tam emin olmadığınız ürünlerden ve bu ürünlerin satıldığı yerlerden uzak durun.

Kaynak:Naturelhaber
 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönderme