20 Mayıs 2010 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA


Bu mevsimin en güzel yiyeceklerinden birisi bence taze sebzelerle yapılmış(kabak,patlıcan vs..)
dolma ve sarma.Tabii bizde Antep usulü yapılıyor,salça  sarımsak ve ekşi  konuluyorÖzellikle yaprak sarmaya evde hiç kimse itiraz etmiyor.Ayrıca baharda  sevdiğim en güzel pilav da yapraklı pilavdır.Sarmanın dağınık hali gibi oluyor,bulgurla yapılır.İnşallah yaprak mevsimi geçmeden birgün yapıp yayınlayacağım.

                                                       MALZEMELER
                                                      
1/2 kg taze yaprak
3 su bardağı pirinç
1,5su bardağı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı karabiber
1-2 yemek kaşığı biber salçası(isteğe bağlı)
2 ortaboy soğan
5-6 diş sarımsak

YAPILIŞI

Yaprakların sap kısımlarını temizleyip yıkayın ve kaynayan suda tamamen renk değiştirinceye kadar haşlayın.Bir tarafta soğumaya bırakın.Soğan ,sarımsak ve salçayı zeytinyağı ile iyice karıştırın içine  baharatlarını ilave edin,en son sıcak suda bekletilmiş pirinci ekleyip karıştırın.Tuzunu ayarlayın sarmaya hazır hale getirin.Yaprakların düz olan kısmı altta kalacak şekilde düz bir zemine yayın ve içini koyup sarın.Hepsini bir tencereye düzgünce dizin.Üzerine bir ağırlık koyup sıcak suyunu,tuzunu ve ekşisini  tamamlayıp kaynayıncaya kadar bekleyin.Kaynadıktan sonra ocağı iyice kısık ateşe getirin ve yaklaşık 45 dakika kadar pişirin.AFİYET OLSUN:

4 yorum:

  1. Ekşi derken limon mu sıkıyorsunuz? Başka birşey mi? Ben de sarmayı tadı ekşiliyken seviyorum.

    YanıtlayınSil
  2. Merhaba Hümeyra,
    isterseniz pişerken suyuna limon sıkabilir yada birkaç parça limontuzu koyabilirsiniz.Zaten Antep dolmalarının tadını veren ekşi ve sarımsaktır.

    YanıtlayınSil
  3. canım ellerine sağlık.. mis gibi olmuş sarmaların kalem kalemm.. ellerine sağlık..

    YanıtlayınSil
  4. Deniz,çok teşekkür ederim istersen sana da yapıp göndereyim:))

    YanıtlayınSil