6 Mayıs 2010 Perşembe

CACIKLI KÖFTE

Çok severek yediğimiz ve birçok kez  misafirlerime de yaptığım  güzel bir Antep yemeği.Bazen tek başına yemek ,bazende kekli-börekli çay sofralarında  güzel bir çeşit olarak sunulur.Ben bu köfteyi özlem tarafından hazırlanana YE #55  BAHAR ŞENLİĞİ  etkiliği için hazırladım.

MALZEMELER
Köfte için:
300 gr ince bulgur
150 gr çiğköftelik kıyma(yağsız ve 2 kere çekilmiş olacak))
4 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı kırmızı biber
tuz,karabiber 
Cacık için:
500 gr pancar
500 gr süzme yoğurt
2-3 diş sarımsak
tuz
Üzeri için:
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı nane
1/2 çay bardağı zeytinyağı

YAPILIŞI

Köftelik malzemeyi  geniş bir kabın içerisine alıp  ve azar azar su ilave ederek iyice yumuşayıncaya kadar yoğurun.(Bu işlem kas gücünüze bağlı olarak:)) 15-20 dakika sürecektir.) Yoğurma işlemi bitince köftenizi büyükçe bir ıslak bezle örtün ki kurumasın.Bu köfteden fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve serçe parmağınızla hafifçe ortasına basın.Kolay yuvarlamak için ,  elinizi hafifçe suya batırmayı unutmayın.
Bütün köftelerin yuvarlanma işlemi  tamamlanınca  kaynamakta olan tuzlu suya  atıp 7-8 dk kadar haşlayın ve suyunu süzün.
Cacığı hazırlamak için pancarın sap kısımlarını ayırıp yapraklarını 1 cm uzunluğunda doğrayın ve yine tuzlu suda 3-4 dk kadar haşlayın.Suyunu süzüp ,tuz ve dövülmüş sarımsak ilave ettğiniz yoğurda karıştırın.
Büyükçe bir tavada yağınıza kırmızıbiber ve naneyi ekleyin ,ocağa koyun.Haşlamış olduğunuz köfteleri de bu tavaya ilave edip birkaç dakika çevirin.Böylece hem köfteler ısınmış ,hemde baharat ve yağla soslanmış olacaktır.Son olarak ise pancarlı yoğurdu biraz ılıtıp (çok ısıtırsanız yoğurt kesilebilir dikkat edin) bir servis tabağına alın  üzerine soslanmış köfteleri dikkatlice ilave edin.Afiyetle yiyin.

5 yorum:

  1. Ellerine sağlık, oraların yemekleri de bir başka olur değil mi?

    YanıtlaSil
  2. Evet Gamze ,bizim mutfağımız çok özel.Üstelik tüm dünyada ,şehir adıyla bilinen tek mutfak ANTEP MUTFAĞI.Ülke ismiyle ünlü mutfak çok (fransız mutfağı gibi..) ama şehir ismi hiçbir yerde yok.

    YanıtlaSil
  3. Harika bir yemek, Yani bu köfteleri biz fellah köftesi diye hazırlayıp domatesli sosla yiyorduk zaten. Ama bu hali de başka güzel olmuş. Ellerinize sağlık. antep yemeklerine hayranım zaten.

    YanıtlaSil
  4. Hümeyra, bu halini de denemenizi öneririm çok hoş bir tat.

    YanıtlaSil
  5. Çok leziz bir tarif...ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil