31 Mayıs 2010 Pazartesi

PATATESLİ RULO VE TEPSİ BÖREĞİ



Bu aralar vakit darlığından yeni yazı ekleyemiyorum.Çocukların son sınavları,evde bahar temizliği ve iş yerinin yoğunluğu hep bir araya geldi.O yüzden zorunlu bir mola oldu.İnşallah en kısa zamanda hepsi toparlanır ve ben yeni Antep yemekleriyle sizleri buluştururum.Şimdilik herkesin bildiği iki börekle idare edeceğiz.Birincisi patatesli rulo,ikincisi ise gerçekten su böreği tadında bir tepsi böreği.Ayrıca bu börekleri
http://porselendemlik.blogcu.com/   http://gelibolu17.blogspot.com/ tarafından düzenlenen  etkinliğe gönderiyorum.



PATATESLİ RULO BÖREK
MALZEMELER

3 adet yufka
1 ölçü zeytinyağı
1 ölçü su
iç malzeme için:
5 adet orta boy patates
1 adet orta boy soğan
2-3 kaşık yağ
tuz,karabiber,kırmızıbiber

YAPILIŞI
Haşlanmış  patatesleri rendeleyin.Soğanı ince doğrayıp yağ ile biraz soldurun.Üzerine patates ve baharatları ekleyip iyice harmanlayın.Yufkayı düz bir zemine yayıp üzerine su ve yağ karışımını düzgünce sürün ve yufkayı ikiye katlayın.Üsta gelen kısma da yağlı karışımdan sürün ve yufkayı 8 eşit parçaya bölün.Her bir parçanın geniş kısmına patatesli harçtan koyup sarın.üzerine yumurta sarısı sürüp fırında üzeri kızarana kadar pişirin.AFİYET OLSUN.




TEPSİ BÖREĞİ


Gerçekten su böreği tadında süper bir börek oluyor.Ayrıca özellikle çocuklar için oldukça besleyici,neredeyse tek başına kahvaltı gibi...Ben bu böreğe 4,5 yufka kullanıyorum.5 yufkanın tamamı olunca bana biraz kalın geliyor.Siz isterseniz tamamını kullanabilirsiniz.

MALZEMELER

4-5 adet yufka
3 yumurta
1/2 su bardağı su
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı yağ
peynir ,maydanoz

YAPILIŞI

Büyük fırın tepsisini yağlayın ve yufkanın bir tanesini tepsiye yayın. Taşan kısımlarını kesin.Peynir ve maydanoz dışındaki tüm malzemeyi  iyice çırpın ve bu harçtan bir miktar yufkanın üzerine dökün.Diğer yufkaları (taşan kısımlardan kalanlar dahil)bir karış büyüklüğünde parçalar halinde koparın ve her tarafa eşit olmak üzere tepsiye bir kat daha yayın,gene harç dökün.Bu şekilde iki buçuk yufkayı tamamlayın.Araya peynir-maydanoz karışımı koyup yeniden aynı şekilde koparılmış yufkaları üzerine dizmeye ve her katın arasına yumurtalı harç sürmeye devam edin.Yufkaları dizme işlemi bitince artan harcın tamamını tepsiye boşaltın.Böreğiniz tamamen harç içerisinde kalacak.Daha sonra istediğiniz ölçülerde kesin ve yaklaşık 2 saat
beklettikten sonra 175 derecedeki fırında pişirin.Ben  bekleme süresi ile ilgili değişik denemeler yaptım ve en iyi sonucu bu sürede elde ettim.Afiyet olsun.

26 Mayıs 2010 Çarşamba

SAÇMA TAVA


Bu güzelim yemege ne için böyle bir isim verilmiş bilemiyorum ama içinde  bir çok sebze bulundurduğu için olduğunu düşünüyorum.İster kuşbaşı ,isterseniz kıyma kullanarak yapabilirsiniz.Son derece kolay ve bir o kadar da lezzetlidir.Özellikle ani gelen misafirlerde,yanında bir çorba ile sizi kurtarabilir.

MALZEMELER

500 gr kıyma
5-6 adet patates
1 adet büyükçe bostan patlıcanı
4 adet sivri biber
2 adet büyük boy soğan
1 baş sarımsak
7-8 adet olgun domates
tuz.,karabiber,kırmızıbiber
yarım çay bardağı zeytinyağı

YAPILIŞI

Patates ve  patlıcanları soyup küçük küpler halinde ,biberlerin tohumlarını çıkarıp halka şeklinde ,soyulmuş domatesleri küp şeklinde doğrayın.Sarımsakları soyun ama doğramayın.Soğanı ise halka şeklinde doğrayın .Daha sonra geniş bir tepside tüm malzemeyi iyice harmanlayın ve üzerine yağ gezdirip 200 derece fırında ara ara karıştırarak  pişirin.Yanında ayranla servis yapın.AFİYET OLSUN..

25 Mayıs 2010 Salı

SARIMSAK AŞI


Memleketimin baharı çağrıştıran güzel yemeklerinden biri daha.Taze sarımsaklar tezgahlarda yerini almaya başladığında ,akla ilk gelen sarımsak kebabı olur ama bu yemekte  kebabı kadar güzeldir.Antepli olanlar bilir ,burada her mevsimin ayrı bir yemeği var.İşte bu da onlardan biri.Yoğurtlu ve salçalı olmak üzere iki şekilde yapılır ,ben bugün salçalı olanı yaptım.Eğer değişik lezzetler arıyorsanız mutlaka denemelisiniz.Nar ekşisi ve sarımsağın mükemmel uyumuyla karşılaşacaksınız.Yalnız sarımsakları seçerken dikkat edin,çok büyük olmamalı.

MALZEMELER

400 gr kuşbaşı et
1 kg taze sarımsak
1 su bardağı nohut
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı nar ekşisi
tuz,karabiber

YAPILIŞI


Et ve nohutu  birlikte ocağa koyun ,kaynamaya yakın üzerinde biriken köpükleri alıp kapağını kapatın ve biraz yumuşayana kadar pişirin.Salçasını ekleyip iyice özleşen kadar pişirmeye devam edin.Bu arada sarımsaklarınızın sap kısımlarını ayıklayın.Baş kısmını yıkayın ve dış kabuklarını bir yada iki kat soyun.(fazla soyarsanız diş diş ayrılır).İri sarımsakların en ortasında  sert bir parça olur.Eğer öyle bir durum varsa bir bıçakla dikkatlice oyarak çıkarın.Pişen etlerin üzerine sarımsakları ilave edin ve sarımsaklar pişmeye yakın nar ekşisi ile bol karabiber  ekleyin.AFİYET OLSUN

22 Mayıs 2010 Cumartesi

ÇİLEKLİ JÖLELİ KEK

Jöleli pastaları süsleme konusunda çok başarılı olmadığımı biliyorum ama yine bir deneme  yaptım.Daha doğrusu her zaman yaptığım bir keki krema,çilek ve jöle üçlüsüyle buluşturdum.Tadı güzeldi ,görüntü ise resimdeki gibi.....Gelelim tarife,
MALZEMELER
kek için:
4 yumurta
1 bardak  şeker
3  bardak  un
1 bardak süt
1 bardak sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
krema için:
1 litre süt
2  yemek kaşığı un(tam dolu)
2 yemek kaşığı  nişasta(tam dolu)
4 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı margarin
vanilya
üzeri için:
1 paket çilekli jöle
çilek
YAPILIŞI
Yumurta ve şekeri 5-6 dk kadar çırpın.Sıvı malzemeleri dikkatle ekleyin.Önceden elenmiş un ve kabartma tozunu ilave edip karıştırın ve 175 derecede  pişirin.Kekinizi ılımaya bırakın ve bu sırada kremayı  hazırlayın.
Krema için,sütü tencereye alıp içine şekeri,unu ve nişastayı ekleyip muhallebi kıvamına kadar pişirin.Ocağı kapatıp vanilya ve margarini ekleyip iyiyce çırpın.Soğuyan kekinizin üzerini krema ile  iyice  kaplayın.Kremalı kek tamamen soğuyana kadar bekleyin.Bu arada üzerindeki tarife göre jöleyi hazırlayın ve çilek dizilmiş kremalı kekin üzerine jöleyi döküp düzenleyin ve buzdolabında en az 1 saat bekletin.AFİYET OLSUN

20 Mayıs 2010 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA


Bu mevsimin en güzel yiyeceklerinden birisi bence taze sebzelerle yapılmış(kabak,patlıcan vs..)
dolma ve sarma.Tabii bizde Antep usulü yapılıyor,salça  sarımsak ve ekşi  konuluyorÖzellikle yaprak sarmaya evde hiç kimse itiraz etmiyor.Ayrıca baharda  sevdiğim en güzel pilav da yapraklı pilavdır.Sarmanın dağınık hali gibi oluyor,bulgurla yapılır.İnşallah yaprak mevsimi geçmeden birgün yapıp yayınlayacağım.

                                                       MALZEMELER
                                                      
1/2 kg taze yaprak
3 su bardağı pirinç
1,5su bardağı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı karabiber
1-2 yemek kaşığı biber salçası(isteğe bağlı)
2 ortaboy soğan
5-6 diş sarımsak

YAPILIŞI

Yaprakların sap kısımlarını temizleyip yıkayın ve kaynayan suda tamamen renk değiştirinceye kadar haşlayın.Bir tarafta soğumaya bırakın.Soğan ,sarımsak ve salçayı zeytinyağı ile iyice karıştırın içine  baharatlarını ilave edin,en son sıcak suda bekletilmiş pirinci ekleyip karıştırın.Tuzunu ayarlayın sarmaya hazır hale getirin.Yaprakların düz olan kısmı altta kalacak şekilde düz bir zemine yayın ve içini koyup sarın.Hepsini bir tencereye düzgünce dizin.Üzerine bir ağırlık koyup sıcak suyunu,tuzunu ve ekşisini  tamamlayıp kaynayıncaya kadar bekleyin.Kaynadıktan sonra ocağı iyice kısık ateşe getirin ve yaklaşık 45 dakika kadar pişirin.AFİYET OLSUN:

18 Mayıs 2010 Salı

BİSKÜVİLİ KEK



Bisküvili kek haftasonu yaptıklarımdan biri.Kekimiz klasik düz bir kek ama üzerine eklenen bisküvi ve pudingler  o sade keki :)) çok güzel bir hale getiriyor.Zaten yerken bisküvi olduğu pek anlaşılmıyor.

MALZEMELER
Kek için:
4 yumurta
1.5 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
3 su bardağı un

Üst malzemeler
Kakaolu  petibör bisküvi
1 paket vanilyalı puding
1 paket çikolatalı puding
1 paket sade krem şanti

YAPILIŞI
Önce keki hazırlayalım.Bunun için yumurta ve şekeri iyice çırpıp üzerine önce sıvı malzemeleri,sonra  elekten geçirilmiş un,kabartma tozu karışımını ,en son ise hindistan cevizini ekleyip 175 derecede pişirin.Kek ılıyınca paketin üzerindeki  tarife göre hazırlanmış vanılyalı pudingi kekin üzerine iyice yayın.Bu işlemden sonra diğer pudingin hazırlayın(bu arada kekin üzerindeki vanilyalı pudingde biraz soğumuş olur.)Onu da kekin üzerine yayın ve hızlıca bisküvileri pudingin üzerine dizin.Sıcak puding bisküvilerİ iyice yumuşatacaktır.Bisküvi ve pudingli kek tamamen soğuyunca üzerine krem şanti ekleyip, ufalanmış bisküvi ile süsleyin.AFİYET OLSUN

17 Mayıs 2010 Pazartesi

HAFTASONU TARİFLERİ


Hafta sonunda misafirler için hazırladığım pasta ve kurabiyelerden bazıları..Ayrıca yemek tarzında olanlar da vardı ama o tariflari daha sonra yayınlayacağım.

Mahlepli Simit
Bisküvili-cevizli toplar
Bisküvili kek

Bunlardan Mahlepli Simit , sıksık yaptığım ve her seferinde güzel tepkiler aldığım bir tarif .Bisküvili cevizli top ise  yapımı gayet kolay ,sunumu hoş bir ikram.


BİSKÜVİLİ-CEVİZLİ TOP  (15 Adet)

1-1.5 paket petibör bisküvi
2 yemek kaşığı kakao
1,5 çay bardağı süt
1 çay bardağı yağ
ceviz (elle parçalanmış)
Hindistan cevizi

Bisküvi bira iri bırakarak parçalayın.Kakao,süt,yağ ve cevizi ekleyip yoğurun.Sonra ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın ve hindistan cevizine bulayın.Afiyet olsun.

NOT: Diğer tarifler inşallah yarın geliyor.

14 Mayıs 2010 Cuma

BOLONEZ SOSLU SPAGETTİ


Makarna, benim çocukların en sevdiği yemek olduğu için her çeşidini deniyoruz.En son deneme bolonez sosluydu.Ama ben onu biraz Antep usulüne çevirdim.Güzel bir sos oldu ,gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz.

MALZEMELER

1/2  paket spagetti
200 gr kıyma
1 orta boy soğan
2-3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
2 adet domates
                                   1 tatlı kaşığı kuru fesleğen(yada taze reyhan)
                      1.5 bardak sıcak su(et suyu olabilir)
          2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz ,karabiber

YAPILIŞI

Soğan ve sarımsakları  küçük doğrayın ve yağ ile birlikte ocağa alın.Biraz solunca kıymayı ekleyin .Kıymanın rengi değişip biraz da kavrulunca salçayı ve rendelenmiş domatesi ekleyip pişirin.Sonra suyunu koyup bir süre kaynatın.Pişmeye yakın fesleğen ve diğer baharatları ekleyin.Bütün işlemler bittiğnde biraz sulu bir sos elde edeceksiniz.Haşlanmış ve hafif yağlanmış makarnayı tabağa alıp üzerine sosu dökün maydanozla süsleyin.AFİYET OLSUN..



11 Mayıs 2010 Salı

GIDA HİLELERİ


Gıda teknolojisi hilenin hızına yetişemiyor. Beyaz et klorlanıp taze görüntüsü veriliyor, küflü kaşarlar eritiliyor, sütün yağı alınıp margarin katılıyor. İşte insanı şok eden hile teknikleri:

-Temel gıda maddeleri başta olmak üzere sofralara konan birçok gıdanın içine insan sağlığına da zarar verecek nitelikte maddeler katıldığı, yiyeceklerin kimyasal işleme tabi tutulduğu bildirildi.

-Gıda hijyeni ve güvenliği konusunda ev kadınlarına yönelik konferansta konuşan Sivas İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Seza Avunduk, “Gıdada teknoloji, hilenin hızına yetişemiyor. Hile teknolojiden hızlı gelişiyor” dedi.

HİLE TEKNİKLERİ

Dr. Avunduk, bazı gıda maddelerinde yapılan hileleri şöyle sıraladı:

- Ufalanmış peynir birleştirilip yeniden kalıp peynir yapılıyor.

- Dana kıymaya tavuk sakatatı katılıyor.

- Sütün yağı alınıp yerine margarin konuluyor.

- Küflü kaşarlar eritme peyniri yapılıyor.

- Tavuk dönerin içine tavuk derisi, bağırsak, paça ve sakatatlar baharatlanarak karıştırılıyor.

- Kırmızı bibere kiremit tozu ekleniyor.

- Kalitesiz bulgura boya katıp ayıp örtülüyor.

- Zeytinyağına rafine ayçicek, kanola, fındık ve tereyağı karıştırılıyor.

- Son kullanma tarihi geçmiş sucuklar yeni yapılan sucukların içine katılıp yeniden imal ediliyor.

- Salam ve sosislerin içine hayvansal etsel atıklar katılıyor.

- Soya baharatla karıştırılıp sucuk imalatında kullanılıyor.

- Baharatlar arasına kurutulmuş ot ve sap karıştırılıyor.

- Depolarda iyi muhafaza edilmediği için küflenen çaylar da soframıza geliyor.”

Türkiye'de sahte gıda piyasasında ürün yelpazesinin bir hayli geniş olduğunu dile getiren Avunduk, “Türkiye'de 27 bin gıda sanayii işletmesinin 10 bini denetlenemiyor. Çünkü bunlardan sadece 17 bini Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın gıda siciline kayıtlı” diye konuştu.

GIDA RAPORUNUN NOTU:

Siz siz olun, iyice araştırmadan, araştırmanın sonucunda tam emin olmadığınız ürünlerden ve bu ürünlerin satıldığı yerlerden uzak durun.

Kaynak:Naturelhaber
 




6 Mayıs 2010 Perşembe

CACIKLI KÖFTE

Çok severek yediğimiz ve birçok kez  misafirlerime de yaptığım  güzel bir Antep yemeği.Bazen tek başına yemek ,bazende kekli-börekli çay sofralarında  güzel bir çeşit olarak sunulur.Ben bu köfteyi özlem tarafından hazırlanana YE #55  BAHAR ŞENLİĞİ  etkiliği için hazırladım.

MALZEMELER
Köfte için:
300 gr ince bulgur
150 gr çiğköftelik kıyma(yağsız ve 2 kere çekilmiş olacak))
4 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı kırmızı biber
tuz,karabiber 
Cacık için:
500 gr pancar
500 gr süzme yoğurt
2-3 diş sarımsak
tuz
Üzeri için:
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı nane
1/2 çay bardağı zeytinyağı

YAPILIŞI

Köftelik malzemeyi  geniş bir kabın içerisine alıp  ve azar azar su ilave ederek iyice yumuşayıncaya kadar yoğurun.(Bu işlem kas gücünüze bağlı olarak:)) 15-20 dakika sürecektir.) Yoğurma işlemi bitince köftenizi büyükçe bir ıslak bezle örtün ki kurumasın.Bu köfteden fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve serçe parmağınızla hafifçe ortasına basın.Kolay yuvarlamak için ,  elinizi hafifçe suya batırmayı unutmayın.
Bütün köftelerin yuvarlanma işlemi  tamamlanınca  kaynamakta olan tuzlu suya  atıp 7-8 dk kadar haşlayın ve suyunu süzün.
Cacığı hazırlamak için pancarın sap kısımlarını ayırıp yapraklarını 1 cm uzunluğunda doğrayın ve yine tuzlu suda 3-4 dk kadar haşlayın.Suyunu süzüp ,tuz ve dövülmüş sarımsak ilave ettğiniz yoğurda karıştırın.
Büyükçe bir tavada yağınıza kırmızıbiber ve naneyi ekleyin ,ocağa koyun.Haşlamış olduğunuz köfteleri de bu tavaya ilave edip birkaç dakika çevirin.Böylece hem köfteler ısınmış ,hemde baharat ve yağla soslanmış olacaktır.Son olarak ise pancarlı yoğurdu biraz ılıtıp (çok ısıtırsanız yoğurt kesilebilir dikkat edin) bir servis tabağına alın  üzerine soslanmış köfteleri dikkatlice ilave edin.Afiyetle yiyin.

PEYNİRLİ ÜÇGEN BÖREK



Tüm hanımların bildiği güzel bir börek.Hazırlayıp buzlukta da bekletebilirsiniz.Arşivde olsun istedim.

MALZEMELER

3 Adet yufka
Beyaz peynir
Zeytinyağı
1 yumurta
su

YAPILIŞI

Yufkayı düz bir zemine yayın.Üzerine su ve zeytinyağı karışımını (1 ölçü su +1ölçü  zeytinyağı) sürün.Bohça şeklinde katlayıp yeniden karışımınızı sürün.Daha sonra  yufkayı 4'e bölün.Bu 4 parçanın herbirini  ise üçgen olacak şekilde ikiye bölün.Böylece toplam 8 parça elde edceksiniz.Her parçanın bir kenarına peynir koyup muska şeklinde sarın.Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin ve 175 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.Böreği pişirmeden birkaç saat buzdolabında bekletirseniz daha güzel olur.AFİYET OLSUN. 



4 Mayıs 2010 Salı

TAVUKLU HİNT PİLAVI


Ailece çok beğendiğimiz ve ikinci kez yapılması sabırsızlıkla beklenen bir pilav oldu.Denemeniz konusunda ısrar ediyorum çünkü gerçekten tadı ve görünümü çok güzel oldu.
MALZEMELER

7-8 adet tavuk but
2.5 bardak pirinç
1 su bardağı soyulmuş badem
1 çay bardağı kuş üzümü
2 adet havuç
1 adet soğan
1 çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
3 yemek kaşığı tereyağ
tuz,karabiber

YAPILIŞI

Önce tavukları haşlayın.Ardından pirinçleri haşlamaya bırakın.Kuş üzümünü sıcak suyun içine koyup ıslanmasını sağlayın.Bu malzemeler haşlanırken siz ince doğranmış soğanı  yağda kavurmaya başlayın,soğanlar biraz solmaya başlayınca bademleri ekleyin  ve bademlerin renginin koyulaşmamasına dikkat ederek ince uzun doğranmış havuçları ekleyip yağda çevirmeye devam edin.Haşlamış olduğunuz pirinçleri ekleyip ,pirinciniz şeffaf bir renk alıncaya kadar kavurmaya devam edin.Kuş üzümü ve tüm baharatları da ekleyin.En son pirincinizin  su çekme kapasitesine göre tavuk suyunu ilave edin.(genellikle pirincin üzerini bir parmak geçecek kadar yeterli oluyor.)Pİlavınızı kısık ateşte güzelce pişirin.Bir servis tabağına alın ve üzerine kırmızıbiber,kekik ve sarımsak eklenmiş yağda iyice kızarttığınız tavuk butlarını dizin.

NOT:Bu tarifi nette görüp yapmıştım ama tarif aldığım yeri hatırlayamadığım için yazamadım.Bulduğum anda ekleyeceğim.