15 Nisan 2010 Perşembe

HAŞHAŞLI ÇÖREK


Haşhaşlı çörek ,gerçekten çok farklı bir tat.Beni üniversite yıllarıma götüren özel bir lezzet.Bu tarif için zeytinağacına teşekkür ediyorum.Haşhaşın hazırlanışını bilmediğim için bir türlü yapamıyordum.Antep'te pek bilinmeyen bir hamur işi olmasına rağmen ,son zamanlarda bazı fırınlarda benzerine rastlıyorum.Ama hiçbiri (kendi yaptığım bile) öğrenciyken yediğim kadar güzel gelmiyor.Ah nerede o günler ....Keşke hep öğrenci kalsaydık.... 

MALZEMELER
hamur için:

1/2 çay bardağı sulu yoğurt
                                                              1 çay bardağı süt
                                                              1/2 çay bardağı zeytinyağı
                                                              1 tatlı kaşığı şeker
                                                              1 çay kaşığı tuz
                                                              1/4 paket yaş maya
                                                               4 su bardağı kadar un

                                                                            iç malzeme:
               
                                                                    500 gr beyaz haşhaş
                                                                     2 yemek kaşığı şeker
                                                                     zeytinyağı
                                                                     
                                                                        YAPILIŞI
Önce iç malzemeyi hazırlıyoruz.Bunun  için haşhaşı güzelce yıkayıp kurutun.Toprak bir kapta ,tahta kaşıkla karıştırarak ,rengi değişinceye kadar kavurun.Bir rondo yada kahve makinasında çekip,  kavanoza alın ve  üzerine şeker ekleyin ,sıvı bir kıvam alıncaya kadar da zeytinyağı ilave edin.Bu karışımı buzdolabında saklayabilirsiniz.

Hamur için verilen malzemeyle yumuşak kıvamda bir hamur yapıp dinlendirin.Sonra hamurdan bezeler yapın ve bunları ince ince içın.Herbirinin içine haşhaşlı karışımı sürün(isterseniz cevizde ekleyebilirsiniz) ve rulo şeklinde sarın.Yaklaşık üç santim kalınlığında dilimleyin ve bıçağın değdiği yerler üste gelecek şekilde (resimdeki gibi) yanyana sıkı bir şekilde dizin.Dizme işlemi sırasında arada boşluk bırakmayın.Üzerine yumurta sarısı sürün,susam da ekleyebilirsiniz.Bir süre mayalanması için bekleyip pişirin.Afiyetle...

Kaynak:zeytinagaci.blogspot.com





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder