12 Mart 2010 Cuma

MERCİMEKLİ KÖFTE


Eşime ne yiyelim diye her soruşumda aldığım cevaplardan biri mercimekli köftedir.Ardından da "Epeydir yemiyoruz" diye devam eder ki, ona uzun gelen bu süre genelde bir hafta yada 10 gündür.Yine aynı soruya aynı cevabı aldım ve afiyetle yedik :))

MALZEMELER
2 bardak kırmızı mercimek
2  bardak  köftelik simit (ince bulgur)
5 bardak su
2 bardak zeytinyağı
2 tane kuru soğan
4-5 tane taze soğan
1 demet maydanoz
3 yemek kaşığı salça
1 tutam kuru tarhun otu
kırmızı pul biber,karabiber
1 çay kaşığı kimyon 

YAPILIŞI
Mercimekler iyice yıkanıp 5 bardak su ile  15 dk kadar pişirin.İçine salça ekleyip  10 dk daha kaynatın.Mercimekleriniz iyice pişmiş olmalı.Büyükçe bir tepsiye köftelik simiti koyun ,pişen mercimeği üzerini  boşaltıp  ve iyice karıştırın.Bu şekilde 10-15 dk bekletin.Bu arada ,kuru soğanı küçük küçük doğrayın ve yağ ile birlikte soganların rengi iyice pembeleşinceye kadar kavurun.Tepside bekleyen köftelik malzemenin  üzerine ,baharatları ve elinizde ovaladığınız tarhun otunu ekleyin.(Eğer bulamadıysanız önemli değil ama bulabilirseniz  hazmı kolay ve daha lezzetli oluyor.) İyice birbirine karıştırıp yoğurun ve üzerine ince kıyılmış  taze soğan ve maydanozu ekleyin.En son yağıda ekleyip ,karıştırıp resimdeki gibi sıkarak servis yapın.

YARARLI BİLGİ: Tarhun otu idrar söktürücüdür. Vücutta biriken tuzu ve suyu atar. Hazımsızlık gidericidir. Mide hastalıkları için faydalıdır. Mide ve bağırsak gazlarını gidericidir. Bağırsak solucanlarını düşürür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder