2 Mart 2010 Salı

ZEYTİNYAĞLI ANTEP DOLMASI


Antep'te iki türlü dolma yapılır.Birisi bol yağlı kıyma ile yapılan etli dolma, digeri ise zeytinyağlı dolmadır.Eskiden etli olanı çok yapılırdı ama artık ,sağlıklı beslenme adına zeytinyağlı olan daha çok tüketiliyor.




MALZEMELER

10adet kurutulmuş patlıcan
10 adet kurutulmuş biber
10 adet kurutulmuş kabak(Haylan kabağı )
1 su bardağı zeytinyağı
2,5 bardak pirinç
2 adet soğan
6-7 diş sarımsak
1 yemek kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı köfte baharı
2 dolu yemek kaşığı salça
8-10 adet limon tuzu(yada 1 limon)
Tuz,karabiber,

YAPILIŞI
Öncelikle pirincinizin üzerine sıcak su döküp bir kenara koyun
Patlıcanları kaynar suya atıp yaklaşık 5-6 dk haşlayın,(Tırnağınız patlıcana batıyorsa tamamdır)
Ardından kabakları haşlayın ,biberleri ise bir kaç dk sıcak suda tutmanız yeterli olacaktır.
Haşladıklarınızın hepsini soğuk su dolu bir kaba koyup bekletin.
Haşlanmış pirinci soğuk su ile iyice yıkayın,
Soğan ve sarımsağı doğrayın, salçayı,yağı ve tüm baharatı ekleyip bunları birbirine iyice yedirin.En son pirinci ekleyin ve pirinçleri kırmadan hafifçe tüm malzemeyi karıştırın.
Hazırladığınız harcı patlıcan,kabak  ve biberlere doldurun.Yalnız üstlerinde birer parmak boşluk bırakın ki pişince pirinçler dışarı çıkmasın.Ben üzerine birkaç tane de taze kırmızı biber ekledim.

Dolmaların üzerine dolma taşı yada bir tabak koyun ,üzerini 1-2 cm geçecek kadar da kaynar su ve tuz ekleyip pişirin.Kaynamaya başladığında ocağı iyice kısın yoksa hepsi dışına çıkar.Pişmesi yaklaşık bir saat sürer.Pişerken evin içini müthiş bir koku sarar,eğer yetrince kokmuyorsa tuzu yada ekşisi eksik demektir .Suyunun tadına bakarak hemen müdahale edin:))Hepinize afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönderme